Kokosin infopaketin kahvaakuulasta, jos joku muukin innostuisi välineestä. Ja jos arveluttaa aloittaa yksikseen kahvakuulailu, niin melkeinpä jokaisella saliketjulla on kahvakuulatunteja, joilla voi käydä kokeilemassa ensin, miltä väline ja sillä tekeminen tuntuu.
Mikä kahvakuula?
Kahvakuula eli girya on venäläinen voimailuväline. Nimensä mukaisesti kyseessä on rautainen kuula, jossa on kahva. Kahvakuula on ollut pitkään voimamiesten harjoitusväline, mutta nyt siitä on tullut tavallisten kuntoilijoidenkin harrastusväline.– Ideana on ajatella koko kroppaa yhtenä lihaksena. On paljon tehokkaampaa kuormittaa kerralla koko kehoa kuin treenata jokaista lihasryhmää vuorollaan. Esimerkiksi etuheilautus, kuulailun ydinliike, pakottaa töihin takareidet, pakarat, keskivartalon ja kädet. Samalla se kehittää tasapainoa ja nostaa sykkeen niin ylös, että rasva palaa.
– Kahvakuula on tekniikkalaji. Kestää hetken, että oppii pukkaamaan vauhdin lantiolla niin, että työvaihe on lyhyt ja lepovaihe pitkä. Jos liikkeitä yrittää tehdä käsivoimilla, ne tuntuvat hyvin raskailta.
Tehokkuuden lisäksi kuulailun etuna on helppous. Kun kuulan heittää auton takakonttiin, lomareissullakaan ei voi keksiä tekosyitä. Vähän halonhakkuuta, pyöräilyä tai ruohonleikkuuta, vartin kuulatuokion päälle, ja kas, päivän liikunta on hoidettu.
– Yhtä liikettä on hyvä tehdä aina minuutti ja sen jälkeen vaihtaa seuraavaan. Kun kaikki liikkeet käy läpi kolme kertaa, päivän treeni on tehty. Harjoitusta ennen kannattaa lämmitellä vartaloa, esimerkiksi pyörittelemällä käsiä, nilkkoja ja lantiota. Näin vartalo lähtee paremmin toimimaan. Treenin lopuksi voi rentouttaa lihaksiaan ravistelemalla jäseniään sekä pyörittelemällä vielä jonkun aikaa niveliä.
Muista myös kokeilla liikkeitä ensin ilman kahvakuulaa. Näin liikeradat tulevat tutuksi, eikä raskas kuula vie vartaloa aluksi vääriin asentoihin. Netistä löytyy myös hyviä videoita, joista voi varmistaa, meneekö liike niin kuin sen pitäisi. Hakusanaksi kannattaa laittaa kahvakuula ja liikkeen nimi.
1. Etuheilautus
Etuheilautus on kahvakuulailun perusliike, joka aktivoi peräti 80 prosenttia kehon lihaksista.
Miten? Pukkaa kuula lantion avulla jalkojen välistä suoraan eteen vaakatasoon ja pyri löytämään painoton tila. Pidä lantio edessä mahdollisimman pitkään ja vie se taakse vasta, kun kuula ja käsivarret palaavat alas ja vievät lantion mukanaan. Pidä käsivarret hieman koukussa ja ote kuulasta rentona. Kun olet saanut tuntumaa liikkeeseen kahdella kädellä, voit kokeilla sitä myös yhdellä kädellä ja vaihdella vuoroja.
2. Rinnalleveto
Heilauta kuula yhdellä kädellä jalkojen välistä ylöspäin, kuten heilautuksessa. Kyynärpää pidetään koko liikkeen ajan todella lähellä vartaloa, ellei jopa siinä kiinni. Kun kuula tulee ylös ja on hetken painottomana, käsi koukistetaan kyynärtaipeesta ja vartalo joustaa vähän taaksepäin niin, että kuula istahtaa nätisti nojaamaan olkapäähän. Loppuasennossa kämmen on poispäin vartalosta ja sormet ylöspäin. Vaihda kättä heilautusten välissä.
3. Kyykky
Vedä kuula rinnalle ja pidä siinä. Tämän jälkeen kyykisty alas kuin istuisit tuolille. Katso, että selkä pysyy suorana ja takapuoli menee taakse ja että paino on kantapäillä. Kyykkää noin 10 kertaa, palauta kuula alas ja heilauta se toiselle olkapäälle ja kyykkää uudestaan.
4. Tuulimylly
Tuulimylly kehittää kehonhallintaa ja liikkuvuutta.
Miten? Seiso oikea jalka edessä ja vasen takana pienessä haara-asennossa. Heilauta kuula vasemmalla kädellä rinnallevedon tapaan nojaamaan olkapäähän. Tästä työnnä kuula ylös suoralle kädelle. Käännä katse kuulaan. Sitten työnnä takapuolta taakse ja taivuta samalla oikeaa kättä kohti lattiaa edessä olevan jalan viereen. Jos vain saat vartalon venymään, niin mielellään käsi käy koskemassa maata. Tämän jälkeen palaa takaisin ylös pystyasentoon. Harjoittele liikettä ensin ilman kuulaa. Jos liike tuntuu liian rankalta, voit pitää kuulaa myös alemmassa kädessä. Tee yhtä puolta noin puoli minuuttia ja sitten vaihda kättä.
5 Pään ympäri pyöritys
Liikkeen alaosa treenaa keskivartaloa, yläosa käsiä.
Miten? Seiso jalat yhdessä ja koukista hieman polvia. Hae kuulaan vauhtia heilauttamalla se kahdella kädellä vartalon sivulle, josta tuot sen eteen ja kun kuula tulee painottomaksi, ohjaat sen pään ympäri ja takaisin toiselle sivulle. Sieltä taas haet vauhdin ja teet saman liikeradan takaisin. Muista, että liikkeen voima lähtee lantiosta, joka antaa alkuvauhdit heilautuksen mukana. Käsien työvuoro alkaa vasta, kun kuula nousee korvan yläpuolelle.
Lisää treenivinkkejään voi lukea osoitteessa www.kuulaklubi.fi.
14 syytä kahvailla
1. Harjoittelu edistää painonpudotusta.
2. Se parantaa sydämen ja verisuoniston kuntoa.
3. Harjoitukset muokkaavat lihaksistoa.
4. Se vahvistaa jänteitä ja sidekudoksia.
5. Se rakentaa kestävyyskuntoa.
6. Se kehittää ja parantaa keskushermoston toimintaa.
7. Aineenvaihdunta paranee.
8. Se edistää kehon liikkuvuutta,
9. Se on monipuolista ja sopii erityisen hyvin kiireisille.
10. Harjoitusohjelmat ovat helppoja.
11. Harjoittelu kehittää henkistä suorituskykyä, sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä ja päättäväisyyttä.
12. Se lisää jaksamista arjessa ja työtehtävissä.
13. Se sopii oheisharjoitteluksi muiden lajien rinnalle.
14. Kaikenikäiset ja -kuntoiset voivat aloittaa harrastuksen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos viestistäsi!